Image

7 WordPress SEO tips: Så kan du sökmotoroptimera din hemsida

För att din wordpress hemsida ska synas i Google’s sökresultat behöver SEO genomföras. SEO är, som du kanske redan listat ut, en förkortnings för search engine optimization, eller sökmotoroptimering.

Vi på Webbyrån Konsulterna har sökmotoroptimerat en uppsjö av kvalitativa webbsidor. Många av dem har vi skapat i just WordPress CMS. Därför vill vi nu ge dig 7 grundstenar som kan hjälpa dig boosta din sajts SEO score för att på så vis öka chanserna att din WordPress webbsida rankar högt i Google. Nu kör vi.

Installera ett WordPress SEO plugin

I WordPress finns ett flertal SEO plugins att välja bland. Det bästa av allt är att du kan installera dem med bara ett fåtal klick, och många av dem är enkla att komma igång med utan några större förkunskaper. 

Vi på Webbyrån konsulterna tycker att marknadens bästa wordpress SEO plugin är Yoast SEO. Dess betyg visar också hur omåttligt populär denna plugin faktiskt är.

Med denna plugin kan du ta sökmotoroptimering av din sajt till en helt ny nivå. Den gör det möjligt för dig att optimera varje enskild sida och blogginlägg på din sajt utefter ett vald nyckelord. Med hjälp av de senaste algoritmerna analyserar Yoast även hur väl dina undersidor presterar SEO-mässigt.

Med Yoast kan du också skapa en XML sitemap och lägga till schema markup på din webbsida. Detta bidrar i sin tur till en bättre SEO score för din sajt. 

wordpress seo keywords

Hitta starka nyckelord (keyword research)

Att hitta rätt nyckelord (keywords) är avgörande för att din wordpress webbsida ska bli SEO-vänlig och därmed ranka högre i Google. Med starka nyckelord har du möjlighet att:

 • Skapa innehåll som dina besökare faktiskt aktivt söker efter
 • Få en bättre förståelse för vad som efterfrågas inom din nisch
 • Mät prestation och framgång för allt du skriver
 • Driv värdefull trafik till din webbsida för att öka din försäljning 

Det finns en rad olika verktyg där ute som du kan använda för att finna klockrena nyckelord. Några av de populäraste är SEMrush och Google Keyword Planner

För att lokalisera riktigt bra nyckelord krävs att kavlar upp ärmarna och tar på dig din analytiska hatt. Här är några grundläggande tips som kan hjälpa dig komma igång:

 •  Skapa en lista med nyckelord relaterade till din nisch eller ämnet du tänker skriva om
 • Skriv in dem i valfritt verktyg (keyword research tool), t.ex Google Keyword Planner. Välj de nyckelord som har en hyfsad sökvolym och låg konkurrens 
 • Använd verktyg såsom SEMrush eller liknande för att se vilka nyckelord dina konkurrenters webbsidor rankar för. Lista de nyckelord som du anser att du kan konkurrera med.
 • Samla alla dina nyfunna nyckelord i ett dokument   

När du jobbar med oss på Webbyrån Konsulterna ser vi alltid till att hitta de bästa och mest konkurrenskraftiga nyckelorden för just din wordpress webbsida. Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med keyword research.

Aktivera Sökmotor-synlighet för att lyckas med din WordPress SEO 

För att din wordpress-sajt ska synas i sökresultaten, behöver du aktivera synlighet i sökmotorer (Search engine visibility) under sektionen inställningar. 

I början, när du bygger din nya webbsida, är det förstås bra att den inte syns i sökresultaten. Men när din wordpress webbsida väl lanserats är det viktigt att inte glömma att stänga av denna funktion. Om du inte gör det, kommer det vara näst intill omöjligt för din webbsida att ranka i Google.
Att glömma att aktivera sökmotor-synlighet är vanligt, särskilt när man är ny i wordpress. För att lokalisera denna inställningar gå till Inställningar > Läsa i din kontrollpanel i wordpress. Scrolla därefter ner så ser du en sektion som heter Synlighet i sökmotorer (Search engine visibility). Säkerställ att denna ruta är avbockad. Klicka därefter på Spara ändringar.

wordpress seo synlighet

Välj rätt permalänk-struktur

En annan viktig faktor för att uppnå god SEO i wordpress är att välja rätt URL-struktur (permalink settings). Detta väljer du under fliken Inställningar > Permalänkar.   

Den mest SEO-vänliga URL permalänk strukturen är Inläggsnamn. Genom att växa till denna inställning har du möjlighet att få med titeln för ditt blogg-inlägg, din undersida samt ett nyckelord i din URL. 

Om du ändrar permalänk inställningar senare behöver du vara beredd på att omdirigera gamla URL:er. Gör du ej detta kommer sidorna med de gamla URL:erna inte kunna läsas. För detta kan du ta hjälp av en plugin som heter Change permalink helper

Integrera Google Analytics

Ytterligare ett verktyg som kommer att boosta din SEO och din wordpress sajt, framför allt mer indirekt, är Google Analytics. Med hjälp av detta verktyg kan du se hur väl din wordpress seo strategi presterar genom en analys av din webbsidas trafik.

Med Google Analytics kan du ta del av en mängd olika data såsom din besökares geografiska platser, vilka sidor de stannar på, hur länge de stannar, om de använder dator, surfplatta eller mobil, med mera.

Att installera och sätta upp Google Analytics på din wordpress sajt är enklare än vad man först kan tro. För oss på Webbyrån Konsulterna är det en självklarhet att installera Google Analytics när vi utvecklar hemsidor åt våra kunder. För dig som gillar att lära dig nya saker och vill sätta upp Google Analytics på egen hand, så rekommenderar vi denna guide.

Wordpress mobilanpassning seo

Mobilanpassa din webbsida

Det är sedan länge känt att Google favoriserar webbsidor som är mobilanpassade. Med andra ord: hur väl din webbsida är optimerad för mobil påverkar din ranking i sökresultatet.

Ur ett wordpress-perspektiv innebär det att du bör välja ett tema som står sig bra på mindre skärmar; ett responsivt tema helt enkelt.

Utöver det kan du också kolla hur mobilanpassad din sajt faktiskt är genom att köra den genom Google’s mobile-friendliness test. Som en del av testet får du också tips på hur du kan mobilanpassa din sida ytterligare. 

Skapa innehåll av hög kvalitet

Detta kan verka självklart: innehåll av hög kvalitet ger din wordpress sajt fler SEO poäng. Om man tittar på topp 10 i Google’s sökresultat för vilket nyckelord som helst, kan vi se att innehållet på de högst rankade sidorna generellt tillfredsställer two krav:

 • Innehållet är generellt längre och håller hög standard kvalitetsmässigt
 • Innehållet är relevant för sökningen i fråga  

För att säkerställa att ditt innehåll är relevant för sökningen och de nyckelord du önskar ranka för, är det starkt rekommenderat att du tittar vilken typ av innehåll som faktiskt rankar högst för det nyckelordet idag.

Det händer förstås ibland att innehållet i toppen enbart rankar högst på grund av att domänen i fråga är starkt etablerad på marknaden. Men om alla webbsidor i toppen har ungefär lika stark domän, ja då är det kvaliteten på innehållet som avgör.

Så fråga dig själv följande:

 • Vilket typ av innehåll rankar högst? Är det informativt eller kanske produktrelaterat?
 • Återfinns korta blogginlägg i toppen eller kanske mer djupgående artiklar? Eller videos?
 • Vad för tonalitet och stil har innehållet som rankar högst? Varför rankar de högst?

Med denna information på bordet blir det betydligt enklare för dig att skapa innehåll i världsklass, som också ser till att din wordpress sajt rankar högt i Google. 

WordPress SEO kan vara en riktigt snårig djungel

SEO är ett väldigt stort område. Vid en första anblick kan det kännas övermäktigt att försöka klättra till toppen, oavsett webbsida. Om detta är en känsla du har kan vi lugna dig med att säga: vi hjälper dig ur snåret och upp till bergstoppen.

Tveka inte att nå ut till oss om det är dags att ta dig högre upp i sökresultaten. Vi vågar lova att vi har erfarenheten och kompetensen till att lyfta din wordpress-sajt till nya SEO-höjder.   

Vi vill hjälpa Er!

Vi har lyckats uppnå en hög kundnöjdhet eftersom vår ambitionsnivå oftast stämmer överens med kundernas. Kontakta oss idag!

Redo att sätta igång och planera ditt nya webbprojekt?

Vi kommer aldrig att dela din e-post med någon annan.
deco-blob-13 decoration
arrow-up icon